Att ladda ned ett foto, spara det i galleriet och säkerhetskopiera till molnet är tre separata saker; kontrollera alla tre.
Ett foto från en krypterad chatt kan bli tillgängligt utanför meddelandeappens privata miljö när det har sparats i galleriet. Men att öppna eller ladda ned ett foto innebär inte nödvändigtvis att det sparas i galleriet. Det exakta beteendet beror på meddelandeappen, Android-versionen och dina inställningar.
När du kontrollerar integriteten ska du skilja på tre saker: att ta emot filen i meddelandeappen, att spara den i galleriet och att säkerhetskopiera galleriet till molnet. Om du stänger av en av dem stängs inte nödvändigtvis de andra två av.
Vad är skillnaden mellan automatisk nedladdning och att spara i galleriet?
| Åtgärd | Vad kan hända? | Vad ska du kontrollera? |
|---|---|---|
| Automatisk nedladdning | Medier hämtas för att visas i appen | Tillåtna nätverk, filstorlek och lagringsplats i appen |
| Spara eller visa i galleriet | Filen visas i samlingen med delade medier | Alternativet Save to Gallery, Save to Photos eller Media Visibility, om appen erbjuder det |
| Säkerhetskopiering av galleriet | Valda filer skickas till ett konto i en molntjänst för foton | Målkontot, vilka mappar som säkerhetskopieras och delningsstatusen |
Tabellen är inte en lista över inställningar som någon meddelandeapp garanterat har. Använd en testbild utan känsligt innehåll för att kontrollera vilken åtgärd som skapar en fristående fil i din version.
Vilka gränser har end-to-end-kryptering?
End-to-end-kryptering är utformad för att skydda innehåll mellan behöriga enheter. När enheten får tillgång till innehållet för att visa fotot beror skyddet av den lokala kopian också på operativsystemet, appens lagringsutrymme, behörigheterna och enhetens lås.
Att spara i galleriet innebär inte att filen nödvändigtvis lagras helt okrypterad på det fysiska lagringsmediet; Android kan ha kryptering av vilande data. Poängen är att behörighet att läsa en fil från galleriet inte är samma sak som behörighet att läsa den i chatten. Läs guiden om end-to-end-kryptering för en förklaring av de allmänna gränserna.
Vilka appar kan se foton i galleriet?
Androids dokumentation om delade medier skiljer mellan appspecifika filer och delade medier. Varje apps åtkomst beror på operativsystemets version, den beviljade behörigheten och hur filen väljs; det går inte att säga att varje app som kan se ett foto har tillgång till hela galleriet.
På enheter och i appar som stöder funktionen låter Android Photo Picker dig ge appen tillgång till enbart valda foton. Om ett begränsat urval räcker för det du ska göra, ge inte tillgång till alla bilder i onödan.
En praktisk kontroll med ett testfoto
- Ta ett foto av ett oviktigt föremål, utan personuppgifter eller känslig platsinformation.
- Ta emot det i en konversation med någon du litar på och se om det visas i galleriet innan du sparar det manuellt.
- Om det finns ett alternativ för automatiskt sparande, ändra inställningen och kontrollera resultatet med en ny bild.
- Kontrollera i molnfototjänstens app om den aktuella mappen har valts för säkerhetskopiering. Att fotot visas i galleriet bevisar inte i sig att det har laddats upp till molnet.
- Begränsa foto- och videoåtkomsten för appar som inte behöver den i Androids behörighetsinställningar. Menynamnen varierar mellan tillverkare.
Samma test behövs även för Livara. Förklaringen av bilagekryptering på säkerhetssidan visar inte i sig vilken standardinställning som gäller för att spara i galleriet och bevisar inte att det finns ett alternativ för automatisk nedladdning.
Om ett känsligt foto redan har sparats
Ta först reda på hur nya kopior skapas. Kontrollera sedan kopian i chatten, gallerifilen, papperskorgen och molnkontot var för sig. Radering på en plats kan synkroniseras till andra platser, men behöver inte göra det; läs den aktuella tjänstens anvisningar och kontrollera resultatet.
Innan du raderar stora mängder data ska du se till att du inte förlorar en bild eller historik som du behöver. Att rensa appdata är inte samma sak som att rensa cacheminnet och kan ta bort nycklar, inställningar eller lokal historik. Rensa inte appdata och återställ inte enheten för att lösa ett galleriproblem utan en plan för återställning av data.
Vanlig radering är inte heller ett intyg om forensisk datarensning. Kopior som mottagaren har sparat eller publicerat ligger utanför din kontroll. Om filen innehåller platsinformation ska du också undersöka metadata i meddelanden och filer som en separat fråga.
Vanliga frågor
Räcker det att stänga av automatisk nedladdning?
Inte nödvändigtvis. Appen kan styra nedladdning, sparande i galleriet och säkerhetskopiering var för sig. Kontrollera de tillgängliga inställningarna och resultatet av ett test utan känsligt innehåll.
Raderas även fotot i galleriet när jag tar bort meddelandet?
Räkna inte med det. Gallerikopian kan vara en fristående fil; kontrollera lokala kopior och molnkopior var för sig.
Är kryptering av telefonen meningslös?
Nej. Enhetskryptering och åtkomstkontroll är viktiga skyddslager, men de hindrar inte alla behöriga appar eller användare från att få åtkomst när enheten är upplåst.



